Taşaltı Sigorta
Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
0 (533) 699 84 10

Sosyal Medyada Biz}

Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ceviz yetiştiriciliği Türkiye’nin çok eski bir meyvesidir. Ülkemizde geniş yayılma alanı bulmuştur. Uzun yıllardır tohumla çoğaltılmıştır. Ancak son yıllarda modern anlamda kapama bahçe tesisleri yapılmaktadır.

Ceviz yetiştiriciliği Türkiye’nin çok eski bir meyvesidir. Ülkemizde geniş yayılma alanı bulmuştur. Uzun yıllardır tohumla çoğaltılmıştır. Ancak son yıllarda modern anlamda kapama bahçe tesisleri yapılmaktadır. Türkiye ceviz üretiminde dünyada 4. sırada yer almaktadır.

Ancak bu üretim kendi ihtiyacını bile karşılamamaktadır ve Türkiye ceviz ithal eden bir ülkedir. Ceviz yetiştiriciliğinin en önemli sorunlarından birisi de istenilen özelliklere sahip standart ürünün yetersizliğidir. Bu nedenle özellikleri bilinen çeşitlerden kapama bahçe tesisi büyük önem taşımaktadır.

Ceviz İklim İstekleri

İlkbahar geç ve sonbahar erken donları sürgünlerde zararlanmalara neden olabilir. Bu nedenle ceviz yetiştiriciliği bahçe tesisinde dikkat edilmelidir. Yüksek yaz sıcakları özellikle 38°C’den sonra meyve kalitesinde sorunlar oluşturmaktadır. İlkbahar geç yağışları ağaçlarda bakteriyel leke ve kara leke zararını artırabilmektedir.

Ceviz Toprak İsteği

Ceviz ağaçları kazık kökleri nedeniyle fazla su tutmayan, süzek ve derin toprakları sever. Toprak ve sudaki tuza karşı hassastır. Ceviz yetiştiriciliği Taban suyu yüksek yerlerden hoşlanmaz. Tuzluluk artıkça verim kaybı da artmaktadır. Toprak pH ’sı 6,5-7,5 olan araziler uygun alanlardır. Toprakta sert tabaka varsa, dip kazanla sürülmelidir. Sulama imkanı olmayan yerlerde ekonomik bahçe tesis etmek zordur.

Ceviz Kullanım ve Pazarlama

MUTFAKTA: Cevizin mutfağımızda kullanılma imkânları zengin damak tatları doğurmuştur. Cevizli sucuk, pestil, köme, cevizli ekmek, pastalar, kekler ve özellikle, Türk Baklavası Türk mutfağını dünya mutfağına açmıştır. Ceviz ayrıca dut ile birlikte işlenerek ‘lök’ olarak bilinen yiyecekler yapılmaktadır.

ODUN OLARAK: Başta masif mobilya ve kaplama üretimi olmak üzere, silah endüstrisinde tüfek kundağı ve tabanca kabzası olarak değerlendirilmekte, parke üretiminde, spor aletleri, müzik aletleri yapımında, oymacılıkta ve daha birçok yerde kullanılmaktadır.

YEŞİL KABUK: Yeşil kabuk yaprak kullanımında olduğu gibi, boyar madde olarak ta kullanılmaktadır. ABD’de yeşil kabuk ekstraktları küçük gramajlı ambalajlarda hazır boya maddesi olarak pazarlanmaktadır. Ayrıca yeşil kabuk kurutulup öğütülerek bağırsak kurtlarının temizliğinde kullanılmaktadır.

SANAYİDE: Bir besin kaynağı olarak ceviz ayrıca boya ve tanen endüstrisinde, endokarbı sertleşmeden önce de gıda ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. Meyvenin endokarbı yanıcı madde arasına karıştırıldığı gibi, plastik dolgularda, pil kutularında ve endüstriyel örtü maddesi yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca, insektisitlerde, kürk temizleyici madde ve radyo hoparlörü yapımında, kauçuk ve sirke endüstrisinde kullanılmaktadır.

Permakültürde Ceviz
ANIT AĞAÇ: Gelecek nesillere kalacak bir miras olarak ceviz ağacı.

KURU TÜKETİM: Şifalı yönleri göz önüne alındığında permakültür yaşam tarzını benimsemiş kişilerin düzenli tüketmesi .

SAÇ BOYASI GÜNEŞ YAĞI: Kınaya ceviz kabuğu konarak koyu renk saç boyası yapılmakta. Zeytin yağı ile yaş ceviz bekletilerek bronzlaştırıcı güneş yağı olarak kullanılması.

28 Aralık 2022
660 kez görüntülendi
Wordpress Tema indir