Taşaltı Sigorta
Su Tutma - Depolama - Su Hasadı
0 (533) 699 84 10

Sosyal Medyada Biz}

Su Tutma – Depolama – Su Hasadı

Su Tutma – Depolama – Su Hasadı

Su Tutma – Depolama – Su Hasadı

Arazinizde bereket için yapılacak belki de ilk iş su tutmadır. Arazi üzerine düşen yağışı mümkün olabildiğince arazi içinde depolamaya ve/veya toprak içinde tutmaya çalışmalıyız. Doğru, etkili yöntemlerle araziye yağan suyun %85’i tutulabilir.

Temiz – Tatlı Su Hakkında Temel Bilgiler:

Dünyanın üçte ikisi sularla kaplı olsa da, dünya sularının sadece % 3’ü tatlı sudur. Bu %3’ün çoğu da aslında kutuplardaki, dağlardaki buzullarda kilitlidir. Dünya suyunun sadece %0.5’i insanlık tüketimine açıktır.

İnsanlık 20. yüzyılda tatlı su tüketimini 6 kat artırdı. Tatlı su tüketiminin %75’i tarıma gider – genelde mahsul sulamada – endüstriyel kullanım %20 civarındadır ve geri kalan %5 te evlerde kullanılır.

Arazinizde bereket için yapılacak belki de ilk iş su tutmadır. Arazi üzerine düşen yağışı mümkün olabildiğince arazi içinde depolamaya ve/veya toprak içinde tutmaya çalışmalıyız. Doğru, etkili yöntemlerle araziye yağan suyun %85’i tutulabilir.

Temiz – Tatlı Su Hakkında Temel Bilgiler:

  • Dünyanın üçte ikisi sularla kaplı olsa da, dünya sularının sadece % 3’ü tatlı sudur. Bu %3’ün çoğu da aslında kutuplardaki, dağlardaki buzullarda kilitlidir.
  • Dünya suyunun sadece %0.5’i insanlık tüketimine açıktır.
  • İnsanlık 20. yüzyılda tatlı su tüketimini 6 kat artırdı.
  • Tatlı su tüketiminin %75’i tarıma gider – genelde mahsul sulamada – endüstriyel kullanım %20 civarındadır ve geri kalan %5 te evlerde kullanılır.
  • Su tutabilme gün geçtikçe ülkemiz için daha önemli hale gelecek çünkü:

Türkiye uzun yıllar meteoroloji verilerine göre, Doğu Karadeniz dışındaki tüm bölgelerde yağış miktarlarında azalma var.
İklim bilimcilerin araştırma ve tahminlerine göre Türkiye önümüzdeki 30-40 yıl içinde ciddi kuraklaşacak, ısınacak.
Artık eskisi gibi düzenli bahar yağmurları yok. Daha seyrek ve şiddetli yağışlar yaşanmaya başladı. Bu tür yoğun yağışlarda suyun çoğu arazi üzerinden akıp gidiyor, toprağa yeteri kadar işlemiyor.

Daha şimdiden kuraklığın etkilerini yaşıyoruz: 2008’deki kuraklıkta birçok şehrin suyu çok azalmış, kritik noktalar aşılmıştı. 2014’te de kuraklık yaşandı, hatta bazı şehirlerin 5-6 günlük suyu kalmıştı.

2012’de Marmara bölgesi’nde Haziran-Ekim ayları arasında 140 gün yağış olmadı. Marmara Bölgesi bile ‘kurak iklim’e dönüşme tehdidi altında, ya ülkenin daha sıcak ve kurak diğer bölgeleri ne yapabilir?

Arka arkaya kurak geçecek birkaç yıl olursa büyük şehirlerin susuz kalma ihtimali çok yükselecektir. İşte bu nedenlerle ‘kendi ihtiyaçlarımız için kendi suyumuzu tutmak’ yapabileceğimiz en önemli işlerin başına gelir.

Su tutma yöntemleri:

Toprakta derin yarıklar oluşturarak.
Hendeklerle,
Göletler, havuzlar, tanklarla
Toprağın içindeki organik madde oranını artırarak.

Hendeklerle Su Tutma:

Öncelikle meyilli arazide suyun aşağılara akıp gitmesini önlemek amacıyla hendekleme çalışmaları yapılır.

Hendekler arazinin meyili bitene kadar arazi şekline göre 5-10 metre aralarla açılabilir. Arazinin eş yükselti eğrilerine paralel olacak şekilde teraslama yaptık.

Bu şekilde suyun hendeklerde hapsolması sağlanır. Hendekte biriken fazla sular alt hendeklere aktarılabilir. En alttaki hendeğin bir ucuna gölet yapılırsa, fazla sular bu gölete yönlendirilebilir.

Hendeklerde tutulan sular toprak tarafından emilir. Hendeğin çukur kısmına malç, yaprak, dal v.b. konursa bu bölge daha fazla su tutabilir, çürüyen organik atıklar gübreye dönüşür. Hendek etrafında ‘Gıda Ormanı’ oluşturmak üzere altyapı hazırlanmış olur.

Farm Mahal Çiftliği

03 Aralık 2022
708 kez görüntülendi
Wordpress Tema indir